virtuele tentoonstelling
VRUCHTBARE SAMENWERKING
Gemeenschappelijke Nederlands-Russische medische geschiedenis van Peter de Grote tot Nikolay I. Pirogov
Deze tentoonstelling belicht, in een notendop, de samenwerking van Rusland en Nederland op het gebied van de ontwikkeling van geneeskunde en medisch onderwijs in Rusland. De medische werelden van Rusland en Nederland lijken op het eerste gezicht ver uit elkaar te liggen, maar het tegendeel is waar. Vanaf de zestiende-zeventiende eeuw hadden de Nederlanders en vooral de gepromoveerde artsen aan de Leidse universiteit een sterke invloed op de ontwikkeling van de medische opleiding en de organisatie van de geneeskunde in Rusland. Deze invloed duurde tot het eerste kwart van de negentiende eeuw.

Tot 1700 had Rusland geen hoger onderwijs, alleen medische scholen om chirurgijns op te leiden. Ondertussen was de Universiteit Leiden met haar medische faculteit toonaangevend in Nederland, Europa en ver daarbuiten. Peter de Grote wilde de geneeskunde in Rusland hervormen. Hij bezocht de Universiteit Leiden in 1697, 1698 en 1717. Hij kocht belangrijk medisch erfgoed aan en verscheepte het naar Rusland. Tsaar Peter bouwde samen met Nicolaas Bidloo, een Nederlandse doctor medicinae opgeleid in Leiden, de eerste medische ziekenhuisschool met een anatomisch theater en een botanische tuin in Moskou. Aan het begin van de 19e eeuw ging de Bidloo-school in Moskou uiteindelijk op in de voorloper van de Militair Medische Academie SM Kirov in Sint-Petersburg.
De tentoonstelling toont zeldzame en soms zelfs nooit eerder tentoongestelde objecten aan het grote publiek. Uniek is dat de tentoongestelde objecten nooit zijn samengebracht in een gemeenschappelijke tentoonstelling over geneeskunde.
Dit medisch culturele erfgoed is voor de meesten in Nederland, de Russische Federatie en de wereld een veelal onbekend gebied.

Deze virtuele tentoonstelling is het resultaat van de internationale samenwerking tussen Russische en Nederlandse partners. Zonder onze partners, inzenders, supporters en sponsors was deze tentoonstelling nooit mogelijk geweest.
NIEUWS

       Abonneer op nieuws

Volg ons voor nieuwe updates over de beurs op Facebook, Twitter, Instagram
#fruitfulcooperation
Made on
Tilda